Академия за компютърни и природоматематически науки е сред на-новите форми на ЦПЛР

108 деца и техните родители присъстваха на тържествената церемония при откриването на една от най-новите форми при ЦПЛР - Академия за компютърни и природоматематически науки, която се състоя на 28 септември в зала „Петко Р. Славейков’ на Общината. Новата извънкласна форма на обучение е част от идеята на кмета Живко Тодоров за създаване на специални условия за развитие на даровити деца.

akademia1

„Община Стара Загора, по инициатива на кмета Живко Тодоров, прие едно голямо предизвикателство. Провокирани от големите успехи на нашите математици, от намеренията на техния ръководител Любомир Любенов, решихме да направим Академията, която впоследствие ще прерастне в национално училище”- каза зам.-кметът Иванка Сотирова.

При старта на Академията беще оповестено, че математици на световно ниво ще преподават на талантливите деца, а на самото откриване присъстваха проф. Емил Колев - водещ подготовката на националния отбор по математика, Невена Събева -зам.-главен редактор на сп. ‘Математика” и Марияна Богданова - преподавател по математика в Тракийския университет, които още същия ден дадоха старт на работата с малките математици, провеждайки първото им обучение.

Занятията в новата форма ще бъдат по график в залите на Международния младежки център, разпределени в 4 възрастови групи:2-3клас;4 клас; 6-7 клас и 8-12 клас. Ръководител и ментор на малките любители на математиката е Любомир Любенов, който е и координатор на българското участие в световните математически олимпиади в Азия, от които старозагорчета имат множество оличия - диамантени, златни, сребърни и бронзови отличия.


Клуб „Млад журналист” при ЦПЛР