Национален литературен конкурс „Писма до себе си” – 2020 г.

Literaturen Listpdf iconЛитературен лист 2020

 

В Четвъртия национален литературен конкурс „Писма до себе си” – 2020 година взеха участие 97 деца и младежи от 31 населени места – Ямбол, Силистра, Варна, Монтана, Карлово, Стара Загора, Бургас, Лом, Исперих, Добрич, Долен, Благоевград, Плевен, Търговище, Гоце Делчев, Брезнишки извор, Карнобат, София, Златоград, Монтана, Мизия, Дряново, Габрово, Долно Камарци, Стражица, Разград, Топчийско, Бяла, Хасково, Сунгурларе и Кърджали.

Някои от участниците са представители на литературни клубове, школи, ателиета – 12 форми за извънкласни занимания от Варна, Стара Загора, Кърджали, София, Разград, Стражица, Дряново и Бургас.

 

 

За поредна година вниманието и интересът на младите хора към литературата се проявиха в техните творби.

Като се има предвид ранната възраст и малкия писателски и читателски опит на децата, за възрастта си всички са се представили много добре.

Журито отся текстовете, които не отговарят на статута на конкурса. Той е литературен, така че в него не би трябвало да се награждават исторически и етнографски изследвания или журналистически текстове, а именно литературни.

Имаше много талантливи стихотворни и прозаически текстове.
В някои от тях беше засегната най-актуалната тема в момента – карантината, наложена заради пандемията. Имаше писма до Дядо Великден и разсъждения до какво ще доведе бедствието и какво трябва да се промени в мисленето на човечеството.

Трогателно и с топлота младите писатели засягат темата за родното място, селото, бабите и дядовците, които им липсват. Направи прекрасно впечатление това, че тази година почти липсваха „патриотични стихотворения” с приповдигнат патетичен тон и клишета, по-стари от авторите с цял век.

Природата, смяната на сезоните, красотата, която ни заобикаля, е друга обичана тема. Децата показаха наблюдателност, внимание към детайла, търсене на интересни, свежи думи, за да опишат очевидното не само с клишета, а по един по-интересен начин.

Разбира се, любовта и приятелството са център на най-голямата част от творбите.

Журито открои и поощри най-оригиналните, запомнящи се стихотворения и разкази. Голямо значение беше отдадено на грамотността и езиковата култура – защото от авторите на литературен текст се очаква да се изразяват ясно, точно, красиво и в съответствие с езиковата норма.

Журирането на конкурса „Писма за себе си” е трудно, но и много приятно, защото срещата с младите хора и с техния талант е красиво преживяване.
Благодарим от сърце на всички участници и на техните родители и учители.

Макар че не е възможно да бъдат наградени всички, всяко дете, което твори и мисли за света, заслужава похвала, насърчение и обич.

Благодарим ви, млади писатели!

Мария Донева