Астрономическа обсерватория

.

ob

1957 година – с изстрелването на  Първия изкуствен спътник на Земята човечеството навлиза в космическата ера.

В България и света се заражда нещо непознато НАРОДНИ АСТРОНОМИЧЕСКИ ОБСЕРВАТОРИИ, родени от ентусиазма и стремежа на обществото да е съпричастно към Космоса.

Тези институции  разпространяват знания по астрономия и космонавтика, по прирoдоматематическите науки и екология работят за популяризиране постиженията на науката.

Първата е в Стара Загора!

Официално е открита на 26 февруари  1961 година – годината на полета на Първия космонавт на планетата Земя. И досега обсерваторията носи неговото име  Юрий Гагарин.

Дейността на Народната астрономическа обсерватория в Стара   Загора е спечелила обществената подкрепа и признание. Носител е на държавно отличие медал на името на Кирил и Методий І степен и Плакета на Софийския университет “Климент Охридски” за най-съществен принос в откриването и насочването на младите хора към физиката, астрономията и науката.

тел. 042 / 64-31-83 ; 25-81-98
web:    www.aogagarin.com
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

NAOP-logoНародна астрономическа обсерватория и планетариум "Юрий Гагарин" предлага методическа помощ на учители и ръководители на проекти за работа с талантливи деца в областта на природните науки и презентации за ученици според учебните програми по физика и астрономия, човек и природа, химия и екология, география, биология, история и философия

Учителите по отделните учебни предмети могат да заявят посещение за подходяща тема в удобен ден и час.

Ръководителите на извънучебни форми могат да провеждат системно или чрез отделна заявка за посещение в Обсерваторията своите занятия.

НАОП предлага свои извънучилищни форми на модулен принцип за м. октомври-ноември и м. февруари-март-април през учебната 2013-2014 година:

за ученици 1-4 клас                   ЗВЕЗДНА РАБОТИЛНИЦА                     сряда от 17:30 часа
Програмата включва изучаване на звездите и планетите, ракети, совалки и космически сонди чрез моделиране, оцветяване и рисуване, изработване на макети от подръчни и отпадъчни материали, апликации и забавни игри, фантастични космически пътешествия.
Ръководител Надя Кискинова

за ученици 5-7 клас                   НЕБЕСЕН ПЪТЕВОДИТЕЛ               понеделник от 17 часа
Програмата включва изучаване на звездите и съзвездията, Земята и Луната, планетите, лунни и слънчеви затъмнения, Нашата Галактика – Млечния път. Мини-изследователски програми, свързани с наблюдение на слънчеви петна, лунна повърхност, планети и звезди.
Ръководители Надя Кискинова и Георги Бяндов


за ученици 8-12 клас                  БЕСЕДИ ЗА ВСЕЛЕНАТА           понеделник от 18:30 часа
                                                 (курс за астрономи-любители)
За обща теоретична, практическа и  наблюдателна подготовка на младежите, желаещи да участват в национални и международни изследователски програми на   ниво любители на астрономията, в астрономически лагер-школи, в астрономически конференции и олимпиади. Провеждат се дискусии и семинари по актуални теми.

Лекциите и презентациите по курса са публикувани в  http://astronomy4all.com

Ръководители Надя Кискинова, Георги Бяндов и доц.д-р Бопис Комитов

Астрономите и физиците в НАОП Надя Кискинова, Георги Бяндов и доц.д-р Бопис Комитов са ръководители и на индивидуалните наблюдения на астрономите-любители, интересуващи се от  
СЛЪНЦЕ и СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ
ПРОМЕНЛИВИ ЗВЕЗДИ
МЕТЕОРНИ ПОТОЦИ
СЛЪНЧЕВИ И ЛУННИ ЗАТЪМНЕНИЯ
РЕДКИ АСТРОНОМИЧЕСКИ ЯВЛЕНИЯ

с които участват в международен обмен на данни, с доклади и презентации в астрономически конференции и конкурси, др. проекти като истински млади изследователи.

НАОП предлага нови форми за извънучилищна дейност:

за ученици 9-12 клас                   КОСМИЧЕСКА ФИЗИКА
За специализирана подготовка на ученици 11-12 клас за статистически методи на изследване и участници в единствения в България Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг – Стара Загора при НАОП
Ръководител доц.д-р Борис Комитов, автор на сайта за космическото време   http://www.heliotaraxy.com

за ученици 7-12 клас                   ПРИРОИЗСЛЕДОВАТЕЛ
За теоретична и практическа подготовка на ученици по физика и кандидат-студенти по физика и другите природоматематическите дисциплини.
Ръководител Георги Бяндов

Участието във всички извънучилищни форми на Астрономическата обсерватория, методическата помощ за   учителите и  презентациите за учениците по учебния материал са  БЕЗПЛАТНИ

 

FaceBook